Tool review: Alle WordPress updates & offsite backups op één plek met ManageWP

Leestijd: minuten

Vroegàh was alles beter. Nou echt niet! Neem bijvoorbeeld WordPress updates. Je moest inloggen, updates draaien, checken of het allemaal nog werkte. Als er iets stuk ging tijdens de updates dan bleek ineens dat er geen recente backups gemaakt waren. Een hoop gedoe, laat staan als je tientallen WordPress websites in beheer hebt. Gelukkig zijn […]

Vroegàh was alles beter. Nou echt niet! Neem bijvoorbeeld WordPress updates. Je moest inloggen, updates draaien, checken of het allemaal nog werkte. Als er iets stuk ging tijdens de updates dan bleek ineens dat er geen recente backups gemaakt waren. Een hoop gedoe, laat staan als je tientallen WordPress websites in beheer hebt.

Gelukkig zijn er tegenwoordig erg fraaie tools beschikbaar om het proces van WordPress updates en backups te streamlinen. Vandaag behandelen wij ManageWP, een tool voor o.a. updates en backups.

Wat is ManageWP?

ManageWP is een totaaloplossing voor o.a. WordPress updates en backups. Het is een merknaam van de grote Amerikaanse hostingprovider Godaddy.com. De tool is met name handig als je meerdere WordPress websites onder jouw beheer hebt.

Hoe werkt het?

ManageWP werkt zoals de naam al doet vermoeden alleen met WordPress websites. De installatie is erg simpel: Je installeert de ManageWP plugin en opent de instellingen. Hier kun je bij Connection management een key kopieren welke je plakt in het ManageWP dashboard als je een nieuwe site toevoegt.

Het toevoegen van een nieuwe website aan ManageWP kost letterlijk 1 minuut.

ManageWP features

Naast updates en backups kun je nog een aantal handige taken uitvoeren met deze tool. Dit kan per site maar uiteraard ook op alle sites tegelijk.

De tool kan ook nog:

 • Uptime monitor: weet wanneer websites down zijn
 • SEO Ranking: Houd basale keyword rankings bij
 • Client reports: Genereer klantrapporten als je voor klanten host
 • Security reports: Periodieke scans om te kijken of er geen lekken zijn
 • Performance check: Controleer doorlopend laadtijden voor sites
 • Link monitor: controleer op dode links (404)

In dit artikel behandelen wij alleen de 2 belangrijkste functies: WordPress updates en backups.

Verdienmodel ManageWP

ManageWP is een premium tool en deze zijn helaas bijna nooit gratis. Je kunt gratis starten met manageWP maar als je iets meer nodig hebt dan moet je ervoor betalen. Voor iedere hierboven genoemde feature betaal je een los bedrag per website.

In de gratis versie kun je onbeperkt WordPress updates maken en basale backups maken. Standaard kun je maar 1 backup per week per site maken. Als je dat bijvoorlijk dagelijks of zelfs per uur wilt dan betaal je op het oog een klein bedrag.

De standaard dagelijkse backups kosten $1.60 per maand. Als je om de 12 uur backups wilt maken dan kost dat $0.40 extra per maand. Voor ieder uur komt er zelfs $3.20 per maand bij.

Het is ook mogelijk om safe updates te draaien. Hierbij wordt er voordat de update gedaan wordt eerst een backup gemaakt van de website. Op die manier heb je altijd een heel recente backup voor als het toch nog mis gaat. Safe backups werken alleen met de betaalde backup feature.

Al met al kunnen de kosten wel ongemerkt oplopen met alle extra features.

Het dashboard

ManageWP ziet er zeer overzichtelijk uit. Het dashboard geeft een duidelijk overzicht van alle websites die je beheert.

managewp dashboard

Je kunt in één oogopslag zien welke sites niet up-to-date zijn: oranje bolletjes moeten nog updates krijgen, met groen is alles al up-to-date.

Overview

De overview laat een overzicht zien van alle beschikbare updates. Hier kun je aangeven welke updates je wilt gaan uitvoeren. Het kan zijn dat je alleen specifieke sites op dit moment wilt gaan updaten. Je klikt dan op de beschikbare update in kwestie om de site aan te geven waarbij je de update wilt door gaan voeren.

managewp overview

Wat kun je allemaal updaten?

Je kunt eigenlijk alles binnen WordPress updaten. ManageWP stuurt updateverzoeken naar de geinstalleerde plugin waarna WordPress de updates gaat uitvoeren. Het volgende kun je updaten:

 • WordPress updates
 • Templates (Themes)
 • WordPress zelf
 • Vertalingen

Safe updates

Een erg mooie feature is de mogelijkheid om safe updates te maken. Hierbij wordt er voor de WordPress updates een backup gemaakt van de website. Mocht het mis gaan met de updates dan kun je altijd weer gemakkelijk terug naar de oude versie.

Ook is er de mogelijkheid om de situatie voor en na de updates te vergelijken. Hierbij wordt er voor de updates een screenshot genomen en erna. Met een slider kun je vervolgens kijken of er onverwachte verschillen optreden door de updates.

managewp compare

Voor safe updates moet je betalen aangezien het samenwerkt met de premium backup feature. Dit kan al vanaf $1.60 per maand.

Al met al werken de safe updates erg goed en vlotjes. Wij zijn nog geen problemen tegen gekomen en de voor- en na vergelijking is erg handig. Het scheelt een hoop handmatige controles.

Backups

Naast updates kun je ook backups maken van jouw websites. Het grote voordeel is dat deze backups off-site zijn. Zelfs als jouw huidige hostingprovider afbrandt inclusief de in het datacenter aanwezige backups, dan heb je altijd een backup via ManageWP.

Backup, restore, download en clone

Je hebt niets aan backups als je deze niet in geval van nood terug kunt zetten.

managewp restore

In het backups overzicht zie je een kalender met daarin een overzicht van de backups. Groen wil zeggen dat de backup gelukt is, rood wil zeggen dat er iets mis is gegaan. Uiteraard krijg je een mailtje als de backup mislukt is.

Je kunt een backup terug zetten (restore) door op een specifieke dag te klikken in de kalender en op ‘restore backup’ te kliken. ManageWP zal nu de plugin instrueren om de betreffende backup terug te gaan zetten. Wijzelf hebben dit een aantal keren nodig gehad en dit werkte op één keer na foutloos.

Het kan zijn dat er iets helemaal mis is gegaan. Je bent bijvoorbeeld gehacked of je hele website reageert niet meer door een specifieke update. Dan is er altijd nog de mogelijkheid om de backup te downloaden en handmatig terug te zetten. In de backup zitten dan alle bestanden en database files (.sql) Er is echter wel wat technische kennis voor nodig om handmatig backups terug te zetten. Maar je hebt dan in ieder geval nog iets!

Soms kan het handig zijn om een website te klonen. Hierbij maak je een kopie van de website op een andere URL. Op die manier kun je bijv. een kloon maken waarop je de website kunt gaan doorontwikkelen. Het klonen werkt heel simpel:

 • Klik op ‘clone website’
 • Selecteer de bestemming
 • Selecteer de extra opties zoals een nieuw admin account aanmaken
 • Kloon maken

Voor het klonen van websites is het wel noodzakelijk dat de bestemmings website is toegevoegd in het ManageWP dashboard. Klonen maakt overigens gebruik van de betaalde backup feature.

Conclusie

ManageWP is een solide backup en update tool welke met name geschikt is voor als je meerdere sites beheerd. Wij gebruiken deze tool nu een tijdje en wij zijn geen noemenswaardige problemen tegen gekomen.

De interface ziet er fris en overzichtelijk uit. Je ziet in één oogopslag welke websites backups nodig hebben.

Backups maken gaat vlotjes en we hebben een aantal keren een restore moeten doen. Dit ging op 1 keer na vlekkeloos via de plugin. In 1 geval was alles goed stuk gegaan door een specifieke pluginupdate waardoor er een handmatige restore nodig was.

ManageWP leunt zwaar op de update en backup functionaliteit. Deze zijn erg goed uitgewerkt. De overige features voelen wel een beetje als upsell. Deze zijn in de meeste gevallen erg basaal en daardoor hebben ze weinig meerwaarde om ervoor te betalen. Voor overige functionaliteit kun je beter kijken naar tools die hierin gespecialiseerd zijn.

Je kunt gratis starten maar als je iets meer wilt dan kan het gauw in de papieren gaan lopen als je een flink aantal websites beheert. Heb je een website waarbij de content nauwelijks verandert, dan is de gratis versie met wekelijkse backups helemaal prima.

Overall zijn wij iig zeer tevreden met deze tool!

Ben je op zoek naar een update- en backuptool voor WordPress? Ga dan naar ManageWP.com om een gratis account aan te maken.

Delen:

Meer weten?

Heb je een vraag, loop je ergens tegenaan of wil je meer weten over onze diensten? Neem dan contact met ons op!

Je kunt ook geheel vrijblijvend een kennismakingsgesprek inplannen.