5 tips om je Google Ads-kwaliteitsscore te verbeteren

5 tips om je Google Ads-kwaliteitsscore te verbeteren

kwaliteitsscore 1 Twee belangrijke factoren die bepalend zijn voor de positie van je Google Ads-advertentie(s) in Google zijn de ingestelde maximale prijs per klik en de kwaliteitsscore. Natuurlijk kan iedereen simpelweg een hoge CPC (kosten per klik) instellen om de concurrentie voor te zijn, maar bij het realiseren van een hoge kwaliteitsscore komt iets meer kijken. De kwaliteitsscore is een getal van 1 t/m 10, waarbij 10 de hoogste score is. Hoe hoger de kwaliteitsscore van je advertentie(s), des te hoger je advertentie in de zoekresultaten zichtbaar zal zijn. Google beloont je als het ware voor je inspanningen om een voor gebruikers zo relevant mogelijk zoekresultaat te geven. Een hoge kwaliteitsscore geeft je dus een belangrijk voordeel ten opzichte van je concurrenten!

Omdat Google Ads je maximale CPC vermenigvuldigt met de kwaliteitsscore van je advertentie, is het zeer goed mogelijk dat je – terwijl jij minder biedt per klik dan je concurrent – zelfs boven de advertentie van deze concurrent komt te staan. Het is belangrijk om steeds te zorgen voor een zo hoog mogelijke kwaliteitsscore. Je haalt zo veel meer rendement uit je Google Ads-budget. Iemand met advertenties die een 6 of lager scoren, betaalt meer dan nodig is.

De kwaliteitsscore van Google Ads-advertenties te verbeteren

Hoe zorg je ervoor dat de kwaliteitsscore omhoog gaat? We geven een aantal goede tips waarmee je jouw Google Ads-advertenties hoger laat scoren en dus een aanmerkelijk effectievere campagne realiseert.

  1. Verhoog de CTR van je advertenties

Advertenties met een hoge CTR (click through rate), ofwel het percentage mensen dat klikt na het zien van jouw advertentie, krijgen een hogere kwaliteitsscore. Het verbeteren of optimaliseren van de CTR is dus erg belangrijk. Een hoge(re) CTR krijg je door een zo relevant en aansprekend mogelijke advertentie op te stellen. Experimenteer bijvoorbeeld met het A/B-testen van verschillende teksten of banners en kijk welke het beste presteren. Na het selecteren van de best presterende advertentie kun je deze weer verder optimaliseren door een nieuwe A/B-test te doen.

  1. Verbeter de relevantie van je zoekwoorden

Als de zoekwoorden relevant zijn voor je product of dienst, zullen mensen eerder geneigd zijn om op je advertentie te klikken wanneer ze naar specifieke termen zoeken. De relevantie van zoekwoorden verbeter je door een zoekwoord dat uit één woord bestaat te vervangen door woordgroepen van twee of drie woorden. In het kort: maak algemene zoekwoorden specifieker. Een ander voordeel hiervan is dat over het algemeen de concurrentie op specifieke woordgroepen lager is dan algemene zoekwoorden, waardoor het gemakkelijker is om ten opzichte van andere campagnes een hogere kwaliteitsscore te behalen. 

  1. Neem het zoekwoord exact in de titel van je advertentie op

Gebruik je in de titel van je advertentie een zoekwoordencombinatie die niet exact overeenkomt met de zoekwoorden waarop je gevonden wilt worden? Verander dan de titel naar de opgegeven zoekwoordencombinatie. Bied je bijvoorbeeld op de zoekwoorden ‘Online fiets kopen’, terwijl in de titel van je advertentie ‘Fiets kopen online’ staat, verander de titel dan naar ‘Online fiets kopen’. Het loont vrijwel altijd de moeite om op deze manier de kwaliteitsscore te verhogen. Het is mogelijk dat je zo al snel één of zelfs twee punten hoger scoort. Kijk ook kritisch naar je advertentietekst en combineer het met A/B-testen om de CTR te verhogen (zie tip 1).

  1. Zorg voor een zo relevant mogelijke landingspagina

Als een bezoeker klikt op jouw advertentie, dan wordt deze doorverwezen naar een landingspagina. Probeer mensen te geven wat zij verwachten na het klikken op jouw advertentie. Zorg daarom voor zo relevant mogelijke content op je bestemmingspagina, waarin het zoekwoord of de zoekwoordencombinatie van je advertentie minimaal een aantal keren terugkomt. Vergeet daarbij ook de titel van de landingspagina niet.

  1. Zorg voor snel ladende pagina’s en mobielvriendelijkheid

Google Ads kijkt ook naar de laadtijd en mobielvriendelijkheid van je bestemmingspagina. Als je zorgt voor een zo kort mogelijke laadtijd, draagt dat bij aan een goede kwaliteitsscore. Google vindt het belangrijk om iedereen een zo optimaal mogelijke ervaring te geven en bovendien zal je advertentiecampagne beter converteren. Snelle laadtijden en een goed op het device afgestemde weergave van tekst zorg voor meer mensen die jouw boodschap zullen zien.

Als je je Google Ads-campagnes en advertenties regelmatig optimaliseert, draagt alleen dat feit al bij aan een betere score. Je zorgt er immers voor om zo relevant mogelijk te zijn voor je bezoekers en Google beloont je daarvoor.

Rob de Wit is online marketing specialist bij Brandforward. Hij heeft zich gespecialiseerd in SEA maar heeft met ruim 10 jaar ervaring ook veel kennis van webontwikkeling, CRO, Webanalytics, Google Tag Manager en website performance tuning.

Deel dit artikel op:

4 1 stem
Artikel Rating
Abonneer
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Meer weten over wat voor jou de mogelijkheden zijn?

Bij ons kun je altijd terecht voor campagnes, webontwikkeling, online marketing advies en meer. Of je nu klein of groot bent, we staan voor je klaar.
Rob de Wit
Beschikbaar
Neem contact met ons op en we beantwoorden al jouw vragen zsm! 🤓
Rob de Wit
Beschikbaar
Hoi! Heb je vragen of hulp nodig? Chat met ons via WhatsApp. 
Je krijgt altijd een echt persoon in de chat en nooit een chatbot! 🤖
Rob de Wit
Beschikbaar
Snel hulp nodig of urgente vragen? Laat je naam en nummer achter en we bellen je meteen terug! 🎉