Tool review: A/B testen met Google Optimize

Tool review: A/B testen met Google Optimize
Met geoptimaliseerde Google Ads campagnes wordt relevant verkeer naar landingspagina’s gestuurd. Op deze pagina moet uiteindelijk de conversie plaats vinden. Het is daarom ook van belang om de effectiviteit van deze landingspagina’s voortdurend te testen. Hier waren al tools voor zoals Visual Website Optimizer (VWO) maar sinds een tijdje heeft Google zelf ook een tool uitgebracht: Google Optimize. Met deze tool kun je op een intuïtieve manier landingspagina’s A/B testen. Google Optimize is onderdeel van de Analytics suite. Data zoals behaalde doelen is hierdoor geintegreerd in Optimize.

Wat kun je met Google Optimize?

‘The devil is always in the details’. Kleine aanpassingen op landingspagina’s kunnen grote gevolgen hebben. Beslissingen worden vaak op onderbuikgevoel genomen tijdens het bouwen van websites en landingspagina’s. Het is uiteraard beter beslissingen te nemen die data-driven zijn. En daar komt Google Optimize om de hoek kijken. Met deze tool kun je variaties maken van bestaande landingspagina’s vanuit het Optimize dashboard. Hiervoor hoef je niet te kunnen programmeren, slechts basiskennis van HTML en CSS zijn al voldoende. Als je een variant gemaakt hebt van een pagina dan kun je deze tonen aan een bepaald percentage van de bezoekers (bijv. 50%). Aan de test worden Google Analytics doelen gekoppeld om te zien welke variant van de pagina de meeste doelen behaald. Om goed te kunnen A/B testen is voldoende data nodig. Bij lage aantallen bezoekers en conversie is het testen minder accuraat. Je kunt beter conclusies trekken uit vele duizenden bezoekers met honderden maandelijkse conversies dan 100 bezoekers met 10 maandelijkse conversies.   
Rob de Wit is online marketing specialist bij Brandforward. Hij heeft zich gespecialiseerd in SEA maar heeft met ruim 10 jaar ervaring ook veel kennis van webontwikkeling, CRO, Webanalytics, Google Tag Manager en website performance tuning.

Deel dit artikel op:

0 0 stemmen
Artikel Rating
Abonneer
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Meer weten over wat voor jou de mogelijkheden zijn?

Bij ons kun je altijd terecht voor campagnes, webontwikkeling, online marketing advies en meer. Of je nu klein of groot bent, we staan voor je klaar.
Rob de Wit
Beschikbaar
Hoi! Heb je vragen of hulp nodig? Chat met ons via WhatsApp. 
Je krijgt altijd een echt persoon in de chat en nooit een chatbot! 🤖